Sep 022014
 

Florea Basaru Cioaca
Florea Cioaca

(n. 15 ianuarie 1915, Segarcea, jud.Dolj – d. 1979, Bucuresti) – 64 ani
Instrument: vioara
Cantece din repertoriu: click aici pentru vizualizare
A colaborat cu: Victor Predescu, Ioan Limbă Neagră, Ilie Cimpuloi, Marin Neacşu, Marin Chisăr

Articole legate de Florea Cioaca
Stilul unic de interpretare al lui Florea Cioaca

Florea Cioaca s-a născut la 15 ianuarie 1916 în comuna Segarcea, jud. Dolj, părinții săi fiind din comuna Izvoarele-Rudari. Din 1923 începe să cânte la vioară, curând fiind solicitat la nunți și petreceri, inițial pe plan local și mai târziu în împrejurimi. 

În 1934 se stabilește în comuna Bârca (Dolj). Aflat la a doua căsătorie, aici va cânta în taraful lui Ioan „Limbă” Neagră , socrul său, din această perioadă începând să cânte și la marginea Craiovei. După aceea virtuozitatea sa a crescut din ce în ce mai mult.

Din cele două căsătorii pe care le-a avut i s-au născut copiii Dinu, Gheorghe, Marin Gogu și Mimi Cioacă, toți cei patru băieți devenind, la rândul lor, lăutari.

În 1949, în vederea formării orchestrei noului ansamblu „Ciocârlia”, care tocmai se înființa, dirijorul Victor Predescu, îl cheamă pe acesta la București, împreună cu un alt lăutar al Craiovei – fluierașul Marin Chisăr, originar din Goicea (la recomandarea lui Florea Cioacă).

În 1953 înregistrează primele sale piese la radio, iar în 1955 primul său disc de gramofon la Electrecord. Până în anii ’60 devine consacrat în memoria publicului larg prin câteva concerte mari în Craiova și în București cu orchestre și ansambluri de stat, dar și un concert în 1954 la Paris și unul la Londra.

Florea Nebunul Basaru (Florea Cioaca)

Florea Nebunul Basaru (Florea Cioaca)

Florea Cioacă  moare în 1979 la București, reușind să ridice și să popularizeze folclorul oltenesc atât în țară cât și peste hotare.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>