Aug 172015
 

Constantin Brailoiu
Constantin Brăiloiu
(n. 13 august 1893, Bucuresti - d. 20 decembrie 1958 , Geneva) – 65 ani
Activitate: compozitor, muzicolog și etnomuzicolog

Articole legate de Constantin Brăiloiu
Tezaurul din arhive – Constantin Brăiloiu şi George Breazul
Opere semnate de Constantin Brăiloiu
Deschizator de drumuri

Constantin Brăiloiu a fost un compozitor, muzicolog și etnomuzicolog român, care a deținut demnitatea de membru corespondent al Academiei Române. În 1920 a fost unul dintre membrii fondatori ai Societății Compozitorilor Români (SCR), al cărei secretar general a fost între 1926 și 1943).

Constantin Brăiloiu s-a născut la sfârșitul secolului al XIX-lea, fiind urmașul unei familii boierești vechi din Oltenia (Brăiloiu), cu rădăcini în neamul Brâncoveanu. Familia se mai înrudește cu alte familii celebre (Știrbey, Glogoveanu, Obedeanu, vechii Craiovești).

Bunicul etnomuzicologului, care purta tot prenumele Constantin (n. 1809 – d. 1889) a studiat dreptul la Geneva și la Paris, s-a ocupat de redactarea leguirii domnitorului Caragea și a fost în Comisia de revizuire a Constituției din 1879. Tatăl, Nicolae (“Bico”) Brăiloiu (n. 1855 – d. 1911) a fost om politic, jurist, cu studii în Franța și consilier la Curtea de Conturi. În paralel cu activitatea juridică, se îndreaptă și spre literatură, talent care îl va transmite și fiului său, Constantin (“Toto”). Mama etnomuzicolgului, născută Maria Lahovary (sora lui Alexandru Lahovary, ministrul Afacerilor Externe) a fost o femeie sensibilă, cu veleități muzicale.

Consfătuirea conducerii monografiei (1929). De la stânga la dreapta, aşezaţi la masă: H.H. Stahl, Constantin Brăiloiu, D. Gusti. În picioare: Ernest Bernea şi Traian Herseni

De la stânga la dreapta, aşezaţi la masă: H.H. Stahl, Constantin Brăiloiu, D. Gusti. În picioare: Ernest Bernea şi Traian Herseni

Începând cu anul 1928, Constantin Brăiloiu a creat Arhiva de Folklore a Societății Compozitorilor Români, Bucuresti (Arhiva C. Brăiloiu), culegând muzica din diferite zone ale țării, alături de sociologul Dimitrie Gusti. În 1931, a publicat articolul “Schița a unei metode pentru folklorul muzical“, text fundamental pentru etnomuzicologie.
În 1943, Brăiloiu a fost numit consilier cultural în cadrul Ambasadei Române de la Berna. Anticipând situaţia politică din ţară, el va rămâne în Elveţia, unde îşi va continua cercetările, şi nu se va mai întoarce niciodată în ţară

Constantin Brailoiu

Constantin Brailoiu

La Geneva, din 1944 a creat o altă arhivă de folclor, Arhiva Internațională de Folclor, proiect pentru Muzeul de Etnografie (Musée d’ethnographie de Genève). A condus până la moartea sa, în 1958, Les Archives Internationales de musique populaire (AIMP), unde a colectat muzică din întreaga lume. În 1948 a devenit maître de conférence (profesor asistent) la Centre national de la recherche scientifique din Paris.

Între 1951 și 1958 a lansat 40 volume (discuri de vinil) în seria Collection universelle de musique populaire enregistrée (Universal collection of recorded popular music), înregistrate la gramofon. Institutul de Etnografie și Folclor (IEF) din București, fondat în anul 1949, ca institut de cercetări etnologice, poartă și în prezent numele său.
sursa: Wikipedia

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>