Apr 232014
 

Romica Puceanu
Romica Puceanu
(n. 1928, Bucuresti – d. 24 octombrie 1996, București) – 68 ani
Cantece din repertoriu: click aici pentru vizualizare
A colaborat cu: Aurel si Victor Gore, Florea Cioacă, Ion Albeșteanu

Articole legate de Romica Puceanu:
Stilul de interpretare al Romicai Puceanu
.
Romica Puceanu s-a născut în anul 1928 în București, fiica țambalistului Constantin Puceanu și nepoata violonistului Ion Puceanu.Pentru ca se tragea dintr-o familie de cantareti, artista si-a facut debutul in muzica la doar 14 ani, alături de tatăl său, iar apoi se impune ca solistă în taraful fraților Gore (Aurel și Victor), a căror verișoară era, interpretând „cântece de mahala”.Începand cu 1944 începe sa fie numită din ce în ce mai des „Regina noastra” (a romilor). În perioada 1945 – 1964 își face un nume cântând în majoritatea cârciumilor din zonele Floreasca și Herăstrău.În 1963 înregistreaza primele piese la casa de discuri Electrecord, debutând discografic cu două plăci de patefon care mai tarziu au fost reeditate pe un vinil mic.
În 1964 înregistrează primul album cu taraful fraților Gore în Studioul Tomis-Electrecord. Începand cu 1970 începe sa plece in turnee în străinătate, relevante pentru cariera ei fiind concertul în Israel și cel în Statele Unite ale Americii.
În această perioada încep colaborările cu violonistul Florea Cioacă și cu acordeonistul Andrei Mihalache și, un pic mai tarziu, cu violonistul Ion Albeșteanu.

Apreciată pentru vocea ei unică și pentru temele cântecelor sale (iubire, viață, timp), ajunsese în anii ’60 -’70 solista de referință a „cântecelor de pahar”, o formă de muzică lăutărească urbană (de mahala) care combina elemente orientale cu unele românești pe un fond țigănesc.

Romica Puceanu – Saraiman

Romica Puceanu rămâne pentru minoritatea romă echivalentul Mariei Tănase. În 1986 se mută la New York iar în 1992 revine în România.A decedat în 24 octombrie 1996,  în București, în urma unui accident rutier petrecut in apropierea localitatii Dragos Voda. Imediat dupa impact, cantareata a fost transportata la Spitalul Municipal Fetesti. O noapte intreaga, doctorul Stefanescu a monitorizat-o. Apoi a fost transportata la Spitalul de Urgenta Floreasca, din Capitala. Aici, medicii au decis sa o opereze de urgenta. Eforturile au fost insa in zadar. Doua zile mai tarziu, regina muzicii de petrecere se stingea pe un pat de spital.

Romica Puceanu

Romica Puceanu

Romica Puceanu

Romica Puceanu

 

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>