Jan 252015
 

Mia Braia
Mia Braia

(n. 8 septembrie 1911, Craiova - d. 3 iulie 1996, New York) – 85 ani
Solista
Cantece din repertoriu: click aici pentru vizualizare

Articole legate de Mia Braia:
A fost odată trei surori: Mia Braia, Ioana Radu şi Elena Braia

Mia Braia a fost o solistă de romanțe, tangouri și muzică populară. S-a născut la data de 11 septembrie 1911 la Craiova, a fost sora Ioanei Radu, și a trăit o parte din ultimii ani ai vieții în exil (în RFG și in SUA).

Au fost patru copii in familie, trei surori: Mia Braia, Ioana Radu şi Elena Braia, ultima cu nume de artistă Nuna Braia si mezinul Gheorghe Braia. Toţi patru, copiii unei familii intemeiate intre un oltean-gorjean şi o unguroaica. Din economiile lor şi-au făcut o cărciumă foarte negustoreşte plasată, gard in gard cu cimitirul Sineasca din Craiova. Toate pomenile de după inmormăntare se ţineau in cărciumă. Aici s-au afirmat şi cele trei căntăreţe pentru prima oară in public.

Studiile muzicale le face la Conservatorul „Cornetti” din Craiova, cu Jeny Ciolac (canto), Ion Vasilescu (teorie-solfegiu) și Dan Demetrescu (actorie).

Mia Braia si Petre Alexandru

Mia Braia si Petre Alexandru

Urmează apoi studiile la Conservatorul din București, între 1929-1932, cu profesorii Livia Vețianu (canto), Victor Gheorghiu (teorie-solfegiu) și Ion Nonna Otescu (armonie). În particular, ia lecții de canto cu Elena Drăgulinescu.

Debutează cântând muzică ușoară la restaurantul „Minerva” din Craiova, în trupa actorului Manu Nedeianu.

Între 1925-1929 este solistă a Corului „Armonia” din Craiova.

Din 1929 până în 1934 cânta în Societatea corală „Carmen” din București, .

În perioada 1934-1945 a cântat cu cele mai importante formații ale vremii în restaurantele „Coșna-Cireșoaia” (cu orchestra lui Vasile Julea), „Balotha”, „Luther” (cu orchestra lui Costică Tandin) din București, „Dori” din Neptun și la cinematograful „Marna”.

A debutat la Radio București în 1936, susținând un program muzică ușoară.

Între 1936-1940 face numeroase imprimări la casa de discuri Cristal (Electrecord). Tot în 1936 lansează compoziția lui Ion Vasilescu, Nu-ți pare rău când vezi că plâng, cu orchestra Teatrului „Alhambra”, dirijată de compozitor, pentru care va primi premiul discului în același an.

După 1948 colaborează cu orchestrele „Barbu Lăutarul” și „Perinița” din București, „Lazăr Cernescu” din Caransebeș, „Taraful Gorjului” din Târgu Jiu, „Doina Olteniei” din Craiova și cu Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din București.
În anul 1968 i se acordă medalia Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a, pentru bogata sa activitate de solistă de muzică populară și romanțe

A întreprins numeroase turnee în țară și în străinătate (Israel, Germania, SUA). A compus numeroase romanțe, cântece în stil popular și piese de muzică ușoară.

Moare la data de 3 iulie 1996, departe de casă, în Statele Unite, la New York.

sursa Wikipedia

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>