Mar 212014
 

Gabi Lunca
Gabi Lunca
(n. 16 octombrie 1938, Com. Varbilau, Jud. Prahova)
Cantece din repertoriu: click aici pentru vizualizare
A colaborat cu: Ion Onoriu, Victor Gore, Aurel Gore, Constantin Mirea, Marcel Budala, Nicolae Visan, Florian Economu, Toni Iordache, Mieluta Bibescu, Costel Vasilescu, Titi Coada

Articole legate de Gabi Lunca:
Stilul de interpretare al lui Gabi Lunca

Gabi Lunca s-a nascut in judetul Prahova, Comuna Varbilau, langa Slanic Prahova intr-o familie cu sase copii, patru fete si doi baieti, fiind cea mai mica dintre copii, mezina familiei.
Tatal ei era Dumitru Luncă, un renumit lăutar al zonei.
A incepe să cânte în anul 1951, alături de tatăl său, violonistul Dumitru Luncă.
In anul 1953 devine solista orchestrei de muzică populară a Clubului Muncitoresc Vasile Roaita din Băicoi, ajutata de un prieten al tatalui sau acordeonistul Gica Sivestru. În 1955 începe colaborarea cu Ansamblul Folcloric al Clubului 1 Mai, Ploiești, dirijor fiind în perioada respectivă acordeonistul Sile Ungureanu.
În perioada 1955 – 1957 are câteva colaborări și cu Orchestra „Flacăra Prahovei” a Filarmonicii din Ploiești, dirijată de violonistul George Botez (fiul lui Titi Botez).
Gabi Lunca

Gabi Lunca in studioul Televiziunii Romane

În anul 1955 merge prima dată la Radiodifuziunea Română unde debutează cu melodia „Pe deasupra casei mele”, acompaniată de orchestra Radio, dirijată de Victor Predescu. În 1959 este invitată de Ionel Budișteanu să înregistreze primul său disc (două piese) la Electrecord. Pe acel disc se găsesc melodiile „M-am jurat să nu mai beau” și „Am un pom în bătătură”, fiind acompaniată de însuși Ionel Budișteanu. La începutul anilor `60 începe să fie difuzată des la radio.
Realizează numeroase înregistrări la Electrecord în perioada 1959-1965, apărute pe câteva ebonite și două discuri mici, colaborând cu importanți șefi de orchestră precum Nicu Stănescu sau Zissu Georgescu. Înregistrează în 1964 un alt disc mic (EP), sub acompaniamentul orchestrei lui Florian Economu.
Gabi Lunca

Gabi Lunca si Ion Onoriu la cununia civila

În 1964 se căsătorește cu acordeonistul Ion Onoriu, alături de care începe să înregistreze din 1970. În perioada 1965 – 1972 continuă să înregistreze un EP și un LP cu frații Gore (înregistrate în 1965, respectiv 1967) și două LP-uri cu orchestra condusă de violonistul Constantin Mirea (vărul primar al acordeonistului Ion Onoriu), colaborând în această perioadă cu instrumentiști de prestigiu ca Nicolae Florian, Nicolae Vișan, Nicolae Crăciunescu și Marcel Budală.

Gabi Lunca

Gabi Lunca si Ion Onoriu in anii ’70

Începând cu 1973 practic toate înregistrările de până la sfârșitul carierei sunt alături de orchestra condusă de Ion Onoriu, orchestră căreia se alătură mai târziu clarinetistul Mieluță Bibescu, trompetistul Costel Vasilescu și țambalistul Toni Iordache.

Gabi Lunca

Gabi Lunca si Ion Onoriu in SUA

În 1980 are primul său concert în străinătate (Israel) la Restaurantul “Salom” din Tel Aviv, urmând si alte turnee, semnificative fiind cel din Berlin (1982) și cel din New York (1983) la Restaurantul “Rapsodia Romana” de pe Queen’s Bulevard din New York.
Gabi Lunca

Gabi Lunca si Ion Onoriu in anul 1983

În 1990, organizează împreună cu Ion Onoriu cel mai mare concert de muzică lăutărească urbană (de mahala) din istoria României, pe stadionul Dinamo, aici impunându-se și ca lideri ai etniei rromilor în prima jumătate a anilor `90.

Gabi Lunca

Gabi Lunca si Ion Onoriu pe stadion in Ramnicu Valcea

În 1992, Ion Onoriu și Gabi Luncă lansează primul album de muzică lăutărească-religioasă, prezentând-o în două turnee, în Paris și Madrid. Din 1993, Gabi Luncă nu mai cântă decât la slujbele Bisericii Penticostale din București retrăgandu-se complet de pe scena muzicala.

Gabi Luncă nu avea nevoie de repetiţii. Putea să intre direct în scenă şi să înceapă să cînte, pentru că era mereu alături de Ion Onoriu, spre deosebire de ceilalţi, care aveau nevoie de orchestră pentru a face un spectacol. Gabi Luncă a cîntat pentru oameni, pentru ca să le ali­ne durerile, ca să le vindece sufletele rănite, cine ştie din ce motiv, dar şi să se bucure ală­turi de ei. Indiferent că a cîntat pentru mari personalităţi sau pentru oameni de rînd, Gabi Luncă a făcut-o cu tot sufletul. Muzica ei a fost, este şi va fi o sursă inepuizabilă de energie.

Gabi Lunca

Gabi Lunca in anul 2005

 

Gabi Lunca

Gabi Lunca in anul 2006

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>